Vad påverkar kreditbetyget? - Kreditbetyg.se

Vad påverkar ditt kreditbetyg?

Varje gång du ansöker om ett lån eller en kredit kommer en kreditupplysning tas. Denna ger långivaren en översikt över din ekonomi och används för att säkerställa att du har ekonomiska förutsättningar att återbetala ditt lån eller din kredit. I din kreditupplysning finns ett kreditbetyg, och detta är ett betyg som mäter dina ekonomiska förutsättningar utifrån en rad olika aspekter.

Långivarna tar hänsyn till kreditbetyget när de väljer om de vill bevilja ditt lån eller inte – och ju sämre kreditbetyg du har, desto svårare kommer det bli för dig att få lån.

Vad vägs in i ett kreditbetyg?

I ditt kreditbetyg är det flera olika faktorer som väger in och påverkar hur bra eller dåligt ditt betyg blir.
En väldigt viktig punkt är om du har några betalningsanmärkningar eller inte. En eller flera betalningsanmärkningar drar kraftigt ned ditt kreditbetyg, och kommer klart påverka dina chanser att få lån. Därmed inte sagt att lån med betalningsanmärkning är helt omöjligt – men det kommer ge dig färre låneerbjudanden och högre ränta på dina kommande lån. En betalningsanmärkning är ett tecken på att du tidigare misskött dina ekonomiska åtaganden, och en sådan stannar kvar i tre år från att den utfärdats.

Något annat som väger in ganska starkt är antalet tidigare kreditförfrågningar. Just denna punkt är många konsumenter inte medvetna om, men många kreditförfrågningar kan i långivarnas ögon ses som ett riskfyllt ekonomiskt beteende och kommer därför försämra ditt kreditbetyg. En kreditförfrågan finns kvar i din kreditupplysning i ett år från det att den gjorts.

Hur många lån och krediter du har sedan tidigare är också en viktig aspekt, och man brukar säga att flera smålån och krediter är sämre än ett stort lån. Samtidigt är det naturligtvis viktigt att inte vara mer belånad än vad ekonomin klarar av, så ju lägre belånad du är, desto bättre kommer ditt kreditbetyg också att vara.

Utöver dessa tre tunga poster vägs också flera andra saker in, så som dina tidigare deklarerade årsinkomster, din ålder, var du bor, vilka tillgångar du har i övrigt och så vidare.

Hur förbättrar jag mitt kreditbetyg?

Att förbättra kreditbetyget är inte något som är gjort i en handvändning, men det finns naturligtvis vissa knep att ta till. Ju bättre kreditbetyg du har, desto fler lån kommer du beviljas, och dessutom till en klart mer förmånlig ränta. Detta eftersom räntan sätts utifrån hur stor risk kreditgivaren anser det vara att låna ut pengar till dig.

För att förbättra ditt kreditbetyg ska du först och främst se till att inte ansöka om några nya krediter. Detta för att undvika kreditförfrågningar som drar ned ditt betyg. Har du flera krediter eller smålån bör du samla dessa till ett hopbakslån, samtidigt som du naturligtvis ska försöka betala av detta så snart som möjligt. Se till att sköta dina nuvarande betalningar, så att inga betalningsanmärkningar uppstår – detta är superviktigt. Har du en betalningsanmärkning redan idag och den försvinner inom en snar framtid kan du göra klokt i att (om du har möjlighet) avvakta med låneansökan tills anmärkningen försvunnit