Kreditupplysning - Kreditbetyg.se

Kreditupplysningar

Kreditupplysning är ett ord som de allra flesta associerar med att ansöka om ett lån, men kreditupplysningar kan också användas i andra sammanhang. Målet med en kreditupplysning är att se vad en person eller ett företag har för ekonomi och därefter avgöra om den är god eller inte. En kreditupplysning är något som vanligtvis tas på privatpersoner som vill ansöka om just lån eller krediter, men en upplysning kan också tas när en person önskar göra en delbetalning via ett företag.

Som tidigare nämnt kan företag också använda sig av kreditupplysningar för att på så vis ha bättre koll på leverantörer, kunder eller samarbetspartners. När en kreditupplysning tas är det inte företaget i fråga som gör upplysningen, utan de använder sig istället av ett företag som Upplysningscentralen, Creditsafe eller Bisnode. Dock är det företaget eller långivaren som efterfrågar själva kreditupplysningen, till exempel i samband med att en kund vill göra ett köp där man inte ska betala en vara kontant. Här nedan kommer vi att gå in närmare på vad en upplysning innebär för en privatperson, vilka som kan ta kreditupplysningar och hur det kan påverka din kreditvärdighet. Vi kommer också att titta närmare på hur företagare kan ansöka om upplysningar på kunder utan att öka någon kreditrisk.

Privatpersoner


När en kreditupplysning tas på en privatperson är det för att kontrollera hur hög kreditvärdighet som personen har och hur balanserad dennes ekonomi är. Företag kan behöva ansöka om upplysningar i samband med att man vill ha en kredit eller köpa något på faktura. I kreditupplysningen hittar företaget information om eventuella lån och krediter som du har idag, men de kan också se om du har ett skuldsaldo eller om det finns några betalningsanmärkningar.I upplysningen får banken eller företaget också reda på om du har tagit några andra kreditupplysningar under de senaste 12 månaderna, samt information om dina personuppgifter som adress, namn, inkomster, fastighetsinnehav och eventuella äktenskapsförord. I grund och botten kan man säga att alla företag som har en skälig anledning att veta mer om din kreditvärdighet kan ansöka om en kreditupplysning på dig, t.ex. om du vill få bättre lånevillkor.

Ska du ansöka om ett lån är det rekommenderat att använda sig av en låneförmedlare. Ett bra exempel på detta är Lendo. Här tas endast en kreditupplysning, men du kan samtidigt få erbjudanden från flera olika banker. Har du för många upplysningar bakom dig så minskar din kreditvärdighet och detta kan vara avgörande för om du får lånet/krediten beviljad eller inte.

Företag

Som företagare behöver du se till att du samarbetar och utvecklar affärsrelationer med kunder som faktiskt kommer att gynna din verksamhet. Det har aldrig varit viktigare att ha koll på både befintliga och nya kunder och en kreditupplysning kan hjälpa dig att få tydliga beslutsunderlag. Med beslutsunderlagen kan du sedan bedöma kreditrisken mycket lättare. Kreditupplysningsföretag som är vanliga att använda sig av är UC, Bisnode och Creditsafe.

Varför är det då viktigt för företag att minimera kreditrisken? Ja, det är helt enkelt för att man ska kunna göra bättre och fler affärer som får företaget att växa och bli ekonomiskt starkare. Om du vet vilken kreditvärdighet en kund eller samarbetspartner har kan du säga ja till fler affärer utan att oroa dig. I en kreditupplysning på ett företag får du information om bokslut och inkomst, koncern och styrelse, kreditvärdighet och betalningsanmärkningar, identifieringsuppgifter, fastighetsinnehav, årsredovisningar, riskverktyg för att upptäcka bedrägeri, samt moms, F-skatt och arbetsgivaravgifter.

En av de främsta orsaker till att efterfråga en kreditupplysning på en kund eller företag är för att kunna bedöma risknivån. Genom den information som du får kan du snabbare avgöra om kunden/företaget befinner sig i en farozon. Utifrån detta kan du sedan själv anpassa både betalningsvillkor och kreditbelopp på ett tryggt och säkert sätt.