Betalningsanmärkningar - Kreditbetyg.se

Betalningsanmärkningar – så funkar det

Att få en så kallad betalningsanmärkning är en stor skräck för många. Trots det är det inte alla som vet vad en betalningsanmärkning innebär och hur det går till när man får en.

När behöver man egentligen börja oroa sig för att få en betalningsanmärkning? Är det när man glömt att betala en räkning i ett par dagar? Nej, riktigt så enkelt är det inte. I den här texten ska vi gå igenom vad en betalningsanmärkning är, hur det går till när man får en sådan och hur det påverkar en

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är egentligen precis vad det låter som, en anmärkning på en persons betalningsförmåga. Många tror att det är Kronofogdemyndigheten som utfärdar betalningsanmärkningar, men det stämmer inte. De som utfärdar anmärkningar är istället kreditupplysningsföretag. Det gör de genom att göra en notering om att person inte har en betalningsförmåga som går att lita på. Missuppfattningen om att anmärkningen skulle komma från Kronofogden beror nog på att de ofta är den instans som skickar det sista betalningsföreläggandet. Det är när det inte blir betalt i tid som man får en anmärkning.

Hur går det till när man får en betalningsanmärkning

När man köpt en vara eller tjänst så får man ofta en faktura med ett sista betalningsdatum hem i brevlådan eller digitalt. Om man inte betalar den kommer det ofta en eller ett par påminnelser från företaget man köpt varan från. En påminnelse betyder inte att man kommer att få en betalningsanmärkning, så betalar man bara den på en gång så är det ingen fara. Om betalningen ändå uteblir så blir nästa steg för företaget att skicka fakturan till inkasso. Vid inkasso brukar det tillkomma ytterligare avgifter. Även här har man en tid på sig att betala fakturan. Även om kostnaden för fakturan blir högre så finns det ännu ingen risk för betalningsanmärkning om man betalar direkt. Är fakturan däremot ännu inte betald så begär inkassobolaget ett betalningsföreläggande från Kronofogdemyndigheten. När man fått ett sådant föreläggande gäller det att betala så fort som möjligt. Det är nämligen när Kronofogdemyndigheten efter en tid meddelar ett beslut i ärendet som man får en anmärkning.

Hur påverkas man?

Det är viktigt att alltid försöka undvika att få anmärkningar genom att betala fakturor i tid. En betalningsanmärkning inskränker nämligen ganska mycket på den personliga friheten. Till exempel kan man få svårt att hyra en bostad, ta lån, köpa saker på faktura eller till och med teckna ett enkelt abonnemang. Vissa företag undersöker också om arbetssökande har betalningsanmärkningar innan de anställer. Man har dock inte anmärkningen kvar för alltid. När tre år passerat, förutsatt att skulden är helt betald, stryks anmärkningen.